10 Tips: Solliciteren in crisistijd

‘Om wanhopig van te worden! Bij elke vacature hoor ik dat er minstens 100 andere sollicitanten zijn. Hoe kom ik ooit bovenop die stapel te liggen? ‘

Het is een veelgehoorde kreet anno 2013. Terwijl de werkloosheid nog steeds toeneemt en er nog geen zicht is op verbetering, raken sommige werkzoekenden het vertrouwen beetje bij beetje kwijt. Da’s ook geen wonder. Ga er maar aan staan: een opgroeiend gezin, een huis financieel ‘onder water’, bij het bedrijf van je partner is het ook wachten tot de bom barst en hoe dan verder?

Hieronder 10 Tips om er in ieder geval voor te zorgen dat je minstens ietsje hoger op de stapel komt en het liefst bovenaan.

Tip 1

Zorg dat je CV en sollicitatiebrief dezelfde layout hebben. Dus hetzelfde lettertype, dezelfde marges, dezelfde tussenkopjes etc.

Tip 2

Zorg dat je CV niet meer dan twee kantjes heeft. Of je moet meer dan 30 jaar ervaring hebben.

Tip 3

Zorg voor een klein profielschetsje op je CV. Maak de lezer nieuwsgierig. Een foto kan, maar hoeft beslist niet.

Tip 4

Zorg voor overzichtelijkheid op je CV. Recruiters, of zij die je CV lezen, zien honderden CV’s. Hoe overzichtelijker je informatie, hoe beter ze kunnen scannen. Het maakt ook een professionele indruk als er een rustig, overzichtelijk CV ligt.

Tip 5

Elke werkgever kijkt eerst naar het CV, dan pas naar de sollicitatiebrief. Als ze al de moeite nemen om je brief te lezen, zorg dan voor een flitsende eerste alinea. Grijp de lezer als het ware meteen ‘bij de lurven’.

Tip 6

Vermijd het om zinnen te beginnen met ‘Ik…’ Als je dat maximaal twee keer doet in een brief ben je al aan de limiet.

Tip 7

Natuurlijk hoef je niet te zeggen dat je solliciteert, dat doe je immers al. Zorg dat je in je brief vooral een match maakt tussen jou en het bedrijf.  Maak duidelijk wat je hen te bieden hebt. En dan niet in zinnen als: Ik kan… Ik ben goed in…

Tip 8

Ieder mens maakt [taal]fouten. Dat is niet erg. Laat je brief en CV wel door iemand lezen die er verstand van heeft. Haal in ieder geval de spelfouten eruit.

Tip 9

Solliciteer niet op banen waar je geen schijn van kans hebt. Elke werkgever heeft keuze te over. Als je aan de meest cruciale vereisten niet voldoet, bespaar je dan de moeite. Het frustreert immers als je wéér geen reactie krijgt.

Tip 10

Je kunt altijd een CV en sollicitatiebrief bij Briefopbestelling bestellen. Wij horen wekelijks dat mensen hun brief en CV door ons hebben laten schrijven wél worden uitgenodigd voor een gesprek. Ook na honderden missers.