Een opvallend CV

Tegenwoordig ontvangen recruiters vaak tientallen of honderden sollicitaties voor een vacature. Daarom scannen zij eerst vluchtig de cv’s om snel een schifting te kunnen maken. Let op: scannen duurt gemiddeld niet langer dan 10 seconden! Hoe zorg je ervoor dat jouw cv er uitspringt? We zetten een aantal tips voor je op een rij.

1. Maak het persoonlijk

Schrijf een profiel, een kort stukje tekst waarin je aangeeft wat voor persoon je bent, wat je belangrijk vindt en welke vaardigheden je bezit. Vind je het schrijven over jezelf moeilijk? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een infographic, een informatieve illustratie, die aangeeft hoe goed jij scoort op bepaalde competenties of persoonlijke eigenschappen. Je kunt deze aanpassen aan de vacaturetekst, maar ga daarin niet té ver. Een recruiter begrijpt ook wel dat de ‘perfecte’ kandidaat niet bestaat.

Recruiters kijken tegenwoordig niet alleen meer naar je diploma’s en werkervaring, maar ook naar karaktereigenschappen die goed van pas komen bij een bepaalde baan, zoals communicatieve vaardigheden en aanpassingsvermogen. Ook wordt het steeds belangrijker voor een werkgever om te weten dat een sollicitant een leven naast zijn of haar werk heeft. Dat kan bestaan uit vrijwilligerswerk, hobby’s, het gezinsleven, sport, noem maar op. Al deze informatie gebruiken recruiters om na te gaan of jij bij hun bedrijf past. Zorg er daarom voor dat deze informatie niet ontbreekt op je cv!

Een pasfoto hoeft niet, maar valt wel aan te bevelen, zeker als je ook op social media te vinden bent. Zorg ervoor dat deze foto is gemaakt met daglicht en dat je recht in de camera kijkt. Een foto die rechtdoet aan de baan waarin je werkt is een pré. Dus geen informele kleding of vakantiefoto als je een representatieve functie hebt bijvoorbeeld.

Bij je personalia kun je ervoor kiezen links te plaatsen naar de social media waarop je actief bent, zoals LinkedIn, Instagram of Facebook. Kies voor maximaal 2 à 3 links.

2. Maak het aantrekkelijk

Tegenwoordig maken steeds meer mensen gebruik van InDesign of Photoshop om hun cv vorm te geven. Ben je daar niet handig in, dan kun je ook kiezen voor een simpel Word-document. Maak eventueel gebruik van een enkele tabel of grafiek of infographic. Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat je cv niet te druk of te rommelig wordt. Een druk cv springt er weliswaar sneller uit, maar is vaak niet prettig leesbaar, waardoor jouw cv alsnog op de ‘nee-stapel’ terecht kan komen.

3. Maak het overzichtelijk

Zet je voor- en achternaam in de header, de koptekst van je document. Zo is het voor een recruiter snel duidelijk wiens cv het is.

Breng witruimte aan tussen alle onderdelen van je cv (zoals personalia, werkervaring, opleiding, competenties en talen). Maak bij al deze onderdelen gebruik van tussenkopjes, zodat in één oogopslag duidelijk is waar bepaalde informatie over jou te vinden is.

Kies bij voorkeur één lettertype in je cv, bijvoorbeeld Times New Roman of Arial. Als je onderscheid wilt maken tussen de ene en andere regel, kun je beter kiezen voor een andere lettergrootte of de tekst vet maken.

Zorg ervoor dat je werkervaring en opleiding in chronologische volgorde staan. Te beginnen met de meest recente ervaring of opleiding.

Tot slot, vergeet niet je cv door vrienden of familie te laten lezen om de laatste spelfouten te verwijderen. En maak van je cv eerst een pdf-bestand voordat je deze verstuurt.

Vind je het lastig om een goed cv te maken? Bestel deze bij Briefopbestelling, dan krijg je een cv op maat en ook nog eens binnen 48 uur!

Bekijk voorbeelden of Ga naar bestellen