Online solliciteren: een driehoeksverhouding!

Anno 2018 solliciteert bijna iedereen online. Althans, vrijwel iedereen stuurt zijn sollicitatiebrief en CV als twee aparte documenten online naar het bedrijf of de organisatie. Per saldo is er dan natuurlijk niks veranderd: stuurde je het ‘vroeger’ per post, nu doe je dat online.
Wat anders wordt het als je geen brief meer hoeft te uploaden, maar alleen je motivatie online in te vullen. En dan wordt het best lastig. Want het grote gevaar is dat je meteen al begint met bijvoorbeeld: ‘Ik wil graag als projectleider, bij u aan de slag, want dat doe ik nu ook al en ik wil liever dichter bij huis….’ Of zinnen van gelijke strekking. Je gaat dan vooral uit van jezelf, dus de ‘ik’.
Ons advies: begin altijd met een leuke of actuele opmerking over het bedrijf zelf.
Bijvoorbeeld: ‘Jumbo heeft de laatste jaren laten zien over welke geweldige expansiedrift ze beschikt’of ‘De gemeente Rondomkerken heeft een bijzonder meerjarenplan ontwikkeld en…’
Daarna vertel je kort iets over jezelf. Maak daarin een match tussen jou en het bedrijf/organisatie en de functie, dus altijd een soort driehoeksverhouding. Dat voorkomt een motivatie waarin het woordje ‘ik’ te opvallend aanwezig is.
Veel succes ermee!