Thuiswerken: het nieuwe normaal

Als er nu íets is wat we in de eerste coronagolf hebben geleerd, is het wel hoe flinterdun de balans werd tussen werk en privé. Natuurlijk was dat dit voorjaar een bijzondere situatie. Alle scholen waren dicht en ouders van opgroeiende kinderen moesten niet alleen toezien op het onderwijs van hun kind(eren), maar tegelijkertijd ook thuiswerken. Een bijna onhoudbare situatie die – en dat hoopt waarschijnlijk bijna iedereen – nooit meer terug zal komen. Toch is het thuiswerken veel minder nieuw dan we nu denken, aldus een interessant artikel in Trouw: https://www.trouw.nl/economie/thuiswerken-is-niet-nieuw-maar-juist-hartstikke-oud~b08c709f/

Druk
Met een toenemende druk van zowel het kabinet als werkgevers om zoveel mogelijk thuis te werken, blijft het voor veel werknemers balanceren tussen werk en privé. Er zijn mensen die het geweldig vinden: het scheelt reistijd, je kunt veel overleggen via Teams, Zoom of gewoon via Whatsapp. En je kunt in zes uur tijd vaak net zoveel doen als in acht uur op het werk. Er zijn ook mensen voor wie het echt heel lastig is. Want waar creëer je in een druk gezin een werkplek voor jezelf waar je niet gestoord kunt worden? Hoe kun je je afsluiten van wat er onder werktijd in je huis gebeurt? En heb je ook gewoon de discipline om ‘s morgens om half negen, negen uur of nog eerder aan het werk te gaan?

De vele verleidingen… éven…
Wie al een poosje thuis werkt, kent de verleidingen. Je bent urenlang intensief bezig geweest. Even wat anders aan je hoofd. Voor je het weet ben je even aan het appen met vrienden of familie en maak je even tijd vrij voor een boodschapje. Of je doet nog even een wasje in de wasautomaat en ruimt tegelijkertijd wat spullen op. Of je kunt nog net tussen het werk door even een aflevering van je favoriete serie op Netflix kijken. Je hebt immers een lunchpauze voor jezelf ingelast. Hoe je het ook wendt of keert, thuiswerken vraagt een stevige discipline en dat is voor veel mensen niet echt gemakkelijk.

Nieuwe balans
Voor iedereen die de komende wintermaanden meer dan ooit thuis zal werken, gaat het erom een juiste balans te vinden. Want niet alleen de komende winter, maar de komende jaren liggen er, met een sterk groeiende en reizende wereldbevolking, nieuwe pandemieën op de loer. In het ‘nieuwe normaal’, zoals Mark Rutte het introduceerde, zullen dingen echt anders zijn. Ook de relatie en balans tussen werk en privé, want thuiswerken is steevast onderdeel van het nieuwe normaal. En ook daar gaan we vast weer aan wennen, want per saldo weet de mens zich steeds weer aan te passen. Gelukkig maar!